Στις 13-14/1/2017 πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη το διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο της AGORA σε συνεργασία με την Global Alliance for Patient Access. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Biologics-Biosimilars – Self Management Workshop».

Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε ενημέρωση και συζήτηση γύρω από τα βιολογικά και τα βιο-ομοειδή φάρμακα και αφορούσε τις πολιτικές σχετικά με την πρόσβαση σ’ αυτά καθώς και την ενημέρωση των ασθενών, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν από κοινού με τους θεράποντες ιατρούς την επιλογή της θεραπείας τους. Σημαντικό μέρος του εργαστηρίου αφιερώθηκε στη σύνταξη 5 «αρχών», που εκφράζουν την άποψη των ασθενών στη χρήση των θεραπειών αυτών. Το τελικό κείμενο θα διαμορφωθεί εν καιρώ μετά από την τοποθέτηση επί του προτεινόμενου κειμένου όλων των οργανώσεων-μελών της AGORA.

Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε στο πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης και αποτελούσε συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Train the trainers», στην εφαρμογή οποίου είχαν εκπαιδευτεί ίδιοι οι ασθενείς. Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές καθώς και η εμπειρία της Ιρλανδίας, που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα τα τελευταία επτά χρόνια. Παρουσιάστηκαν από την εκπρόσωπο της Ιρλανδίας στοιχεία από την αξιολόγηση του προγράμματος και τα οφέλη για τους ασθενείς που το έχουν παρακολουθήσει.

Στο εργαστήριο συμμετείχε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη η οποία μαζί με την Αντιπρόεδρο, κ. Ρούλα Αγγελιδάκη Σταρά, έχουν εκπαιδευτεί για την εφαρμογή του προγράμματος στην εκπαίδευση «Train the trainers» της AGORA το 2014.

Το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιηθεί και για τα μέλη του Συλλόγου μας το τρέχον έτος.