Παίζει τελικά η διατροφή σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ρευματικών νοσημάτων; Οι συστάσεις της EULAR

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Συστηματική ανασκόπηση και μετα-αναλύσεις διαμορφώνουν τις νέες συστάσεις της EULAR.

Το 2022, η EULAR – European Alliance of Rheumatology Associations (Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ρευματολογικών Ενώσεων) – δημοσίευσε νέες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και την εργασία, για πρόληψη της εξέλιξης των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων (RMDs). Παράλληλα με αυτές τις συστάσεις, δημοσιοποιήθηκαν τα συγκεντρωμένα στοιχεία και οι σχετικές μελέτες– συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των επιπτώσεων της διατροφής.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ευζωία, με γνωστές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του σώματος, όπως το καρδιαγγειακό και η ψυχική υγεία. Ωστόσο, δεν ήταν ως τώρα ξεκάθαρο εάν οι διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν την έκβαση των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων, ούτε κατά πόσο έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρά σε ολόκληρο το φάσμα των RMDs.

Συστάθηκε μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει τα στοιχεία έξι βασικών παραγόντων τρόπου ζωής – διατροφή, άσκηση, βάρος, αλκοόλ, κάπνισμα και συνθήκες εργασίας– σε άτομα με ένα από τα επτά RMD (αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, ουρική αρθρίτιδα και οστεο-ρευματοειδής ή ψωριασική αρθρίτιδα). Η μελέτη διεξήχθη σύμφωνα με το πρωτόκολλο της EULAR και φέρει τον τίτλο PRISMA.

Παρόλο που ένας αριθμός διατροφικών συστατικών εντοπίστηκε να έχει χαμηλό αντίκτυπο, δεν εντοπίστηκε κανένα συστατικό με υψηλό αντίκτυπο σε κανένα από τα RMD που μελετήθηκαν. Επομένως, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία διατροφική παρέμβαση που να έχει ουσιαστικά οφέλη και δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι κάποια διατροφική συνήθεια βελτιώνει σημαντικά την έκβαση σε αυτές τις καταστάσεις.

Αυτή η δημοσίευση της EULAR είναι σημαντική, καθώς προτείνει στους επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύουν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα, ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών είναι απίθανο να επηρεάσει την εξέλιξη του νοσήματός τους. Ωστόσο, θα πρέπει να διατηρούν μια καλά ισορροπημένη διατροφή και υγιές βάρος για γενικούς λόγους υγείας.

Πηγή μελέτης: https://rmdopen.bmj.com/content/8/2/e002167

Μετάφραση του Δελτίου Τύπου της EULAR: Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης