συνεδριο στα αμστρενταμ

Ένα συνέδριο από τους ασθενείς για τους ασθενείς, καλά οργανωμένο και πολύ δυναμικό, κοντά στις ανάγκες των ασθενών και στα σύγχρονα προβλήματα υγείας, που έχουν επιδεινωθεί σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

Η πρώτη μέρα του 3ου Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα των συνέδρων και ακολούθησε ένας τυπικός χαιρετισμός από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, οι δεύτεροι δεν παρέμειναν για τη συνέχεια του συνεδρίου, γεγονός που προκάλεσε την οργή των συνέδρων. Επιπλέον, αρκετοί ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου να προσκληθούν το επόμενο έτος μόνο εάν παρευρεθούν σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ώστε να ακούσουν τους ασθενείς.

Η πρώτη ενότητα αναφερόταν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην περίθαλψη των ασθενών. Στα πλαίσια της συζήτησης, διαπιστώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα προβλήματα που υπάρχουν και η ανεπάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας να παρέχει αξιοπρεπή περίθαλψη στους πολίτες.

Η δεύτερη ενότητα είχε θέμα τον προσδιορισμό ποσοστού αναπηρίας στις χρόνιες και σπάνιες παθήσεις. Διαπιστώθηκαν τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ και αναφέρθηκαν προτάσεις βελτίωσής τους.

Η τρίτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στα νοσοκομεία, «το μεγάλο ασθενή». Ακούστηκαν αποκαλυπτικές  μαρτυρίες εργαζομένων στα νοσοκομεία για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά προσωπικό και ασθενείς, που κατέδειξαν την αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στα προβλήματα υγείας των ασθενών.

Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια (workshops), που είχαν ως κύριο σκοπό να βοηθήσουν στην καλή οργάνωση και την ενδυνάμωση των Συλλόγων Ασθενών, ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση πολιτικών υγείας προς όφελος των ασθενών.

Επίσης, έγινε μια πολύ καλή παρουσίαση σχετικά με τον εθελοντισμό ως στάση ζωής, που προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και μας δίνει αποτελέσματα που πολλές φορές δε μπορούμε να φανταστούμε.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θίχτηκε ήταν το πώς μπορούν οι ασθενείς και οι οργανώσεις τους να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους ώστε να μπορούν να επηρεάσουν αυτούς που αποφασίζουν για την υγεία.

Στην τελευταία ενότητα συζητήθηκε η σημασία της επικοινωνίας ως βασική δραστηριότητα των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, καθώς και η ανάγκη της χρησιμοποίησης των κοινωνικών δικτύων.

Κοινή διαπίστωση όλων μας ήταν ότι το 3ο Συνέδριο Ασθενών ήταν ακόμη καλύτερο από τα προηγούμενα ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν, τους ομιλητές και τη δυνατότητα διαλόγου. Από αυτή την εμπειρία, όλοι (ασθενείς και οργανώσεις) πήραμε δύναμη για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε σε μια εποχή αυστηρής λιτότητας, που πλήττει αβάσταχτα τους χρόνιους πάσχοντες, για μια καλύτερη ποιότητα δημόσιας υγείας… Αυτή που μας ΑΞΙΖΕΙ!

 

 

Τα λογότυπα των Συλλόγων Ασθενών που συμμετείχαν

 

Από την ομιλία της κ. Μ. Λαζαρίμου με τίτλο “Επικοινωνία βασική δραστηριότητα των μη κερδοσκοπικών οργανισμών”

 

 

“Τι μπορούμε να μάθουμε από την νέα γενιά των εθελοντών”; Παρουσίαση του Ν.Κίουση από την Let’s Do it Greece