8ο  Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ GALAXY –Ηράκλειο Κρήτης

28 – 29 Οκτωβρίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 8ο Κρητοκυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας, στις 28-29 Οκτωβρίου 2016.

Το Κρητοκυπριακό Συμπόσιο έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός αφού για οκτώ συνεχή έτη πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με την ευθύνη της οργάνωσης από την Παγκρήτιας Ένωσης Υγείας, της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ρευματολογίας Ηρακλείου, της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Αντιρρευματικού Συνδέσμου Κύπρου και του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης. Αυτή την χρονιά συμμετέχουν επίσης η Μονάδα Ρευματολογίας – Κλινικής Ανοσολογίας ΔΠΠΚ, του Νοσοκομείου Αττικόν, η Μονάδα Ρευματολογίας – Κλινικής Ανοσολογίας ΔΠΠΚ, Νοσοκομείο Ιπποκράτειον, ηΜονάδα Ρευματολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Ρευματολογική Κλινική, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού δόθηκε η ευκαιρία στους ρευματολόγους και όχι μόνο να συζητήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την ρευματολογία και άλλα σοβαρά θέματα της σύγχρονης ιατρικής.

Κατά την έναρξη του Συμποσίου την Παρασκευή 28/10/2016 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία ιατρών, ασθενών, νοσηλευτών και φορέων υγείας με θέμα τα προβλήματα στην πρόσβαση στη θεραπεία και την περίθαλψη των ρευματοπαθών στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Τα προβλήματα των ρευματοπαθών παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών της Κρήτης και της Κύπρου, ενώ στις δυσκολίες σχετικά με την περίθαλψη των ρευματοπαθών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναφέρθηκαν οι παρόντες ρευματολόγοι. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας από τον οικονομολόγο υγείας, κ. Φώτη Ντεμούση. Την 7ηΥγειονομική Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο υποδιοικητής κ. Σ. Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα, το Σάββατο 29/10/2016 πραγματοποιήθηκε και το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει οι Σύλλογοι ασθενών της Κύπρου και της Κρήτης με βάση τα κοινά τους προβλήματα. Έτσι φέτος επιλέχθηκαν να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

  1.  Η συμβολή των Συλλόγων ασθενών στην διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ρευματικά Νοσήματα και οι προσδοκίες από την εφαρμογή του. Η εμπειρία της Κύπρου στο ίδιο πεδίο.
  2. Η φροντίδα των ρευματοπαθών από άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως ο φυσικοθεραπευτής, ο ψυχολόγος και ο ποδολόγος.
  3. Τα ρευματικά νοσήματα στα παιδιά και η σπουδαιότητα της συνεργασίας του παιδορευματολόγου με τον γονέα για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των παιδιών. Η συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες καθώς και της ειδικής ψυχολόγου στη διαχείριση του προβλήματος.
  4. Ο ρόλος των νοσηλευτριών στην φροντίδα των ρευματοπαθών (διεξήχθη εργαστήριο όπου συζητήθηκαν οι ανάγκες των ρευματοπαθών που καλούνται να καλύψουν οι εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες καθώς και η θεσμοθέτηση του ρόλου και της εκπαίδευσης των νοσηλευτών).
  5.  Συζήτηση για τα βιο-ομοειδή με την προσέγγιση από ρευματολόγο, ανάλυση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ατόμων με ρευματικά Νοσήματα σε σχέση με τα βιο-ομοειδή και η εμπειρία της Κύπρου καθώς και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

Η υπόσχεση για ακόμα πιο αποδοτικό και παραγωγικό συνέδριο δόθηκε με ενθουσιασμό από όλους τους συμμετέχοντες με τη δέσμευση για της πραγματοποίηση την επόμενη χρονιά του 9ου Κρητοκυπριακού Συμποσίου Ρευματολογίας στην Κύπρο.

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης ευχαριστεί όλους τους ομιλητές καθώς και όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες του συμποσίου.

 

Οι κκ. Φώτης Ντεμούσης (οικονομολόγος υγείας), Πρόδρομος Σιδηρόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ) και Στυλιανός Δημητρακόπουλος (υποδιοικητής 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης)

 

Από αριστερά: Ρούλα Αγγελιδάκη-Σταρά (Αντιπρόεδρος ΣΡΚ), Κατερίνα Κουτσογιάννη (Πρόεδρος Σ.Ρ.Κ.), Λεωνίδας Φωτιάδης (Πρόεδρος ΑΚΕΣΩ) και Χρύσω Γιασουμή (Βοηθός Γεν.Γραμματέας ΑΣΚ)

 

Από αριστερά: Στέλλα Θεοδώρου (σύμβουλος ΑΣΚ), Γιάννης Παπαδάκης (Γεν. Γραμματέας ΣΡΚ), Γεωργία Δημητράκη (Ψυχολόγος), Κατερίνα Σπυριδάκη (Φυσικοθεραπεύτρια) και Δημήτρης Χαμουριάδης (Ποδολόγος)

 

Από αριστερά: Άντρη Ιωακείμ (σύμβουλος ΑΣΚ), Λίτσα Παπαδάκη (Ταμίας ΣΡΚ), Τζένη Πρατσίδου (Παιδίατρος-Παιδορευματολόγος), Ελίνα Ρέπα (Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων Παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες), Αφροδίτη Πατεράκη (ψυχολόγος)

 

Workshop με ρευματοπαθείς και νοσηλευτές για το βέλτιστο αποτέλεσμα (ανίχνευση αναγκών)

 

Από αριστερά: Χρύσω Γιασουμή (Βοηθός Γενικός Γραμματέας ΑΣΚ), Μαρία Χατζηιωάννου (μέλος Δ.Σ. ΣΡΚ), Νέστορας Αυγουστίδης (Επιμελητής Β’ Ρευματολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ) και Γιάννης Παπαδάκης (Γεν. Γραμματέας ΣΡΚ)

 

Οι συμμετέχοντες και το κοινό του Συμποσίου

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, με τις νοσηλεύτριες της Ρευματολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ (αριστερά) και με τους Κύπριους φίλους που παρευρέθηκαν στο Συμπόσιο (δεξιά)

 

Οι αφίσες του Συμποσίου