Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 24-26 Φεβρουαρίου στο Cascais κοντά στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας με συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων ασθενών απ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Το Συνέδριο άρχισε το πρωί τις Παρασκευής 24/2/2017 με ομιλίες από τον Πρόεδρο της EULAR, Dr. Gerd Rudiger Burmester, την Πρόεδρο του Πορτογαλικού Οργανισμού ατόμων με Ρευματικά νοσήματα LPCDR, Elsa Frazao Mateus, τον Πρόεδρο της Ρευματολογικής Εταιρείας Πορτογαλίας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας, με συντονιστή τον Μάριο Κουλούμα, Αντιπρόεδρο της EULAR.

Ακολούθως έγινε η παρουσίαση της καμπάνιας της EULAR για αυτή την χρονιά με τίτλο Don’t Delay, Connect Today, που εστιάζει στην αξία της έγκαιρης διάγνωσης για τα ρευματικά νοσήματα και της έγκαιρης και κατάλληλης αντιμετώπισής τους. Η εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε από το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, θα παρουσιαστεί επίσημα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EULAR στη Μαδρίτη τον Ιούνιο και θα αποτελέσει αντικείμενο κοινής δράσης και ενημέρωσης για όλη την κοινότητα της EULAR (επαγγελματίες υγείας, ρευματολόγοι και οργανώσεις ασθενών) τη χρονιά 2017-2018.

Ακολούθησαν τα εργαστήρια της πρώτης ημέρας, όπου οι εκπρόσωποι των ασθενών σε ομάδες των 12 ατόμων συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και κατάθεσαν τις προτάσεις τους για τα παρακάτω θέματα:

1.Κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα και δικαίωμα στην εργασία

2.Πώς θα εφαρμόσουν και θα προσαρμόσουν στις χώρες τους οι οργανώσεις των ασθενών την εκστρατεία με θέμα την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση των νοσημάτων «Don’t Delay Connect Today»

3.Η επανάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία

4.Ομάδα νέων-ανάπτυξη στρατηγικών για την ενδυνάμωση και την εμπλοκή των νέων σε ηλικία ασθενών.

Η ενδιαφέρουσα πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση καλών πρακτικών από τους εκπροσώπους ασθενών στην έκθεση που ακολούθησε “Best Practice Fair” και την βράβευση των καλύτερων ανά κατηγορία. Οι κατηγορίες αφορούσαν δράσεις που απευθύνονταν  α) στους ίδιους τους ασθενείς, β) στο ευρύ κοινό και γ) στους επαγγελματίες υγείας. Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης συμμετείχε στην τρίτη κατηγορία με ένα πόστερ που αφορούσε τα εργαστήρια που έχουμε πραγματοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια και αφορούν τη συναπόφαση ασθενών-γιατρών στη θεραπεία με τίτλο «Ελάτε να συναποφασίσουμε». Δεν πήραμε το βραβείο στην κατηγορία μας, αλλά το πόστερ μας συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά στην ομάδα των νεαρών ρευματολόγων απ’ όλη την Ευρώπη.

Η δεύτερη μέρα άρχισε με πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια με κυριότερα θέματα:

1.Τους τρόπους που οι οργανώσεις ασθενών θα βοηθήσουν στην αύξηση των ειδικευμένων στα ρευματικά νοσήματα επαγγελματιών υγείας στις χώρες τους

2.Την εφαρμογή πρακτικών αυτοδιαχείρισης των νοσημάτων μας σε νέα άτομα με την χρήση νέων τεχνολογιών

3.Την εκπαίδευση για αποτελεσματική παρουσία των εκπροσώπων ασθενών στα ΜΜΕ όπου πραγματοποιήθηκε και προσομοίωση συνέντευξης.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο όμορφο Cascais και επίσκεψη σε Μουσεία της περιοχής. Το Συνέδριο έληξε με ένα όμορφο γεύμα στο ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο, όπου χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής χόρεψαν πανέμορφους χαρούμενους πορτογαλικούς χορούς.

 

Ομαδική φωτογραφία των συμμετεχόντων / Congress delegates group photo

 

 

 

 

Η Πρόεδρος του Σ.Ρ.Κ., κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, μπροστά στο πόστερ του Συλλόγου με θέμα τη σειρά εργαστηρίων για τη συναπόφαση/The President of the AFC, Ms. Katerina Koutsogianni, in front of our poster about the Shared Decision making workshops