Mapping-Χαρτογραφώντας το ταξίδι των ασθενών με Ρ.Α. στην Κρήτη

ΧΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΕΟ-ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ Ρ.Α. ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πρόδρομος Σιδηρόπουλος1, Μαρία Βασιλάκη2, Χριστίνα Γκόλνα3, Αικατερίνη Κουτσογιάννη4, Καλλιόπη Παπαδάκη2, Αναστάσιος Φιλαλήθης2, Δημήτρης Μπούμπας1

  1. Κλινική Ρευματολογίας, Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  2. Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  3. Roche(Hellas)
  4. Εκ μέρους του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης

Εισαγωγή: Η εμπειρία με τις υπηρεσίες υγείας ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) στην Ελλάδα δεν έχει διερευνηθεί.

Σκοπός: Να περιγραφεί η χρήση υπηρεσιών υγείας από ασθενείς, κατοίκους της Κρήτης, με νέο-διαγνωσμένη ΡΑ τα τελευταία τρία έτη.

Πληθυσμός Μελέτης: Ασθενείς με διάγνωση ΡΑ τα τελευταία τρία έτη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε ανοιχτή πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε σε όλους τους νομούς της Κρήτης μέσω του Συλλόγου Ρευματοπαθών.

Υλικό και Μέθοδος: Συμμετείχαν 88 ασθενείς, οι οποίοι απάντησαν τηλεφωνικά σε ερωτηματολόγιο.

Αποτελέσματα: Περίπου 82% των ασθενών ήταν γυναίκες (μέση ηλικία: 56,8 έτη) και 69% κάτοικοι Νομού Ηρακλείου. Για 21 ασθενείς (23.9%) ο ρευματολόγος ήταν ο πρώτος γιατρός που επισκέφτηκαν για τα πρώτα συμπτώματα, ενώ για 43,2% των ασθενών ο ρευματολόγος ήταν ο δεύτερος ιατρός. 67,4 % των ασθενών επισκέφτηκαν ένα γιατρό  μέσα σε ένα τρίμηνο από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Από όσους ασθενείς εργάζονταν, το 53% αναγκάστηκαν να λείψουν από την εργασία τους λόγω συμπτωμάτων τον προηγούμενο χρόνο ενώ 31% των ασθενών χρειάζονται συνήθως βοήθεια στις καθημερινές τους δραστηριότητες.  64 από τους 88 ασθενείς εκτίμησαν ότι πέρασαν πάνω από τρεις μήνες από την στιγμή που αισθάνθηκαν το πρώτο σύμπτωμα έως να διαγνωστούν με ΡΑ, ενώ το 86% ξεκίνησαν την θεραπεία μέσα στον 1ο μήνα από τη διάγνωση.

Συμπεράσματα: Σημαντική είναι η καθυστέρηση στην αρχική αξιολόγηση ασθενών με ΡΑ, διότι αν και το 67,4 % των ασθενών εκτιμάται στο 1ο τρίμηνο από την έναρξη των συμπτωμάτων μόνο ¼ βλέπει ρευματολόγο ως τον 1ο ιατρό και η τελική διάγνωση μόνο στο 27% τίθεται στο 1ο τρίμηνο, καθώς και η επίπτωση στην παραγωγικότητα και η ανάγκη των ασθενών για βοήθεια στην εργασία και την καθημερινότητα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή της Ρευματολογικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η. κ. Πρόδρομο Σιδηρόπουλο στο 6ο συνέδριο της ΕΣΔΥ στην Αθήνα στις 16-18 Δεκεμβρίου 2010.