Παρέμβαση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων χρόνιων ασθενών, οι προτάσεις της Ένωσης προς την Κυβέρνηση

ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2020

Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020, με την οποία προσδιορίζονται τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει γίνει αποδέκτης πλήθους μηνυμάτων σύγχυσης και ανησυχίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών και καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας να νομοθετήσουν άμεσα επιπλέον διευκρινίσεις για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Στις προτάσεις της Ένωσης προς την Κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Προσδιορισμός από τον Ε.Ο.Δ.Υ. των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών που δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας.
  • Εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς μέχρι στιγμής προβλέπονται διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων στους δύο τομείς.
  • Ακριβής περιγραφή της διαδικασίας που καλούνται να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για την έγκριση του αιτήματος αποχής από την εργασία.
  • Προσδιορισμός ελεγκτικών μηχανισμών και των μέτρων που θα εφαρμόσει η πολιτεία για τους εργοδότες που αρνούνται ή αναβάλουν τη χορήγηση ειδικής άδειας.
  • Διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία θα επιδείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των χρόνιων ασθενών, οι οποίοι βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους και να παραμείνουν στο σπίτι. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την κατεύθυνση.