BRIDGE-Ποσοτική έρευνα για τα ρευματικά νοσήματα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ – BRIDGE

Συγγραφείς: Κουτσογιάννη Κ1, Κασσίμος Δ2, Ακτύπης Δ3 Αγγελιδάκη-Σταρά Ρ4, Καλαντζή Τ4, Σκουλατάκη Μ4, Αγαπητού Μ4, Παπαδάκης Γ4, Χατζηιωάννου Μ4.

1Πρόεδρος ΔΣ, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, Ηράκλειο, 2Πρόεδρος ΔΣ, ΕΛΕΑΝΑ, Αθήνα, 3Γενικός Γραμματέας, ΕΛΕΑΝΑ, Αθήνα,4Μέλος ΔΣ, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, Ηράκλειο

Σκοπός: Τα Ρευματικά Νοσήματα συχνότερα των οποίων είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα,η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα,η ψωριασική αρθρίτιδα η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, αφορούν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Αποτελούν χρόνια νοσήματα με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να αναλυθούν δεδομένα σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα στον ελληνικό χώρο και τις επιπτώσεις τους στους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Υλικό-Μέθοδος: Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω ερωτηματολογίων τα οποία συμπληρώνονταν από τους ασθενείς. Τα ηλεκτρονικής μορφής ερωτηματολόγια ήταν διαθέσιμα και άμεσα προσβάσιμα μέσω δημοφιλών ελληνικών ιστότοπων καθώς και των ιστοσελίδων των Συλλόγων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα. Συνολικά συμπληρώθηκαν 719 ερωτηματολόγια ηλεκτρονικής μορφής από τα μέσα 10 Οκτωβρίου 2013 εώς 31 Δεκεμβρίου 2013. Από τα 719 ερωτηματολόγια, που αποτελούνταν από 38 ερωτήσεις το καθένα, αναλύθηκαν και παρουσιάζονται αποτελέσματα από τα 534 ερωτηματολόγια καθώς αφαιρέθηκαν τα ερωτηματολόγια στα οποία οι ασθενείς δεν έπασχαν από κάποιο από τα 4 ρευματικά νοσήματα τα οποία αφορούσε η έρευνα.

Αποτελέσματα: Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πάσχει και από κάποιο άλλο χρόνιο νόσημα γεγονός που καταδεικνύει το φορτίο της συννοσηρότητας των ρευματοπαθών. Ο πόνος και το πρήξιμο αποτελούν το μείζον πρόβλημα στη καθημερινή ζωή των ρευματοπαθών και αυτό φάνηκε να ισχύει και για τα 4 υπό ανάλυση ρευματικά νοσήματα. Παρουσιάζεται μέγάλη καθυστέρηση από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι την επίσκεψη σε ρευματολόγο η οποία κυμαίνεται από 1,5 εώς 3,8 χρόνια. Σε κλίμακα 0-10 (0 το χειρότερο) η φαρμακευτική αγωγή με βιολογικό παράγοντα φαίνεται ότι μείωσε το ποσοστό των ασθενών με αυτοδηλούμενο αίσθημα υγείας (0-3) κατά 96%.

Συμπεράσματα: Αυξημένη συννοσηρότητα των ρευματοπαθών, που σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη διάρκεια μέχρι την τελική διάγνωση δημιουργεί ένα πολύ αυξημένο φορτίο νόσου στους ρευματοπαθείς ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τη κατάλληλη  φαρμακευτική αγωγή αποτελούν τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την βελτιστοποίηση της θεραπείας.